Het kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open
De pas geopende Mall Of The Netherlands op 20 maart 2021. Eigen foto.
Het kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open
Door Hans van Tellingen *)
Het (demissionaire) kabinet maakt een potje van het coronabeleid. Al dertien maanden lang. En nu, voorafgaande aan de persconferentie van 13 april, wordt het geklungel alleen maar duidelijker. Werd vorige week nog de indruk gewekt dat de winkels, de horeca (de terrassen), het hoger onderwijs en de buitenschoolse opvang open konden per 21 april, nu blijkt dat dat toch niet gaat gebeuren.
(dit artikel verscheen op 13 april 2021 ook op de site van De Ondernemer)
Ook in de media steeds meer kritiek
Dit neigt naar onbehoorlijk bestuur. Er wordt mensen valse hoop geboden. De branche-organisaties (INretail, KHN) wordt een worst voorgehouden. Zodat (eventuele) rechtszaken en hoger beroepen misschien gestaakt worden. Vervolgens wordt dan het plan ingetrokken. Terwijl #AllesOpen kan. Dat is veiliger dan een lockdown. Door wederom geen versoepelingen door te voeren, brengt het kabinet de samenleving naar de afgrond. En dat zien steeds meer mensen in. Ook de doorgaans weinig kritische media tonen steeds minder begrip. Toen demissionair minister De Jonge in het programma van Beau vrijdag jl. al aankondigde dat die versoepelingen er niet zouden komen, ontstak Suzanne Bosman van EenVandaag bijkans in woede. ‘Hoe kan de minister zoiets verkondigen, nadat de mensen eerst valse hoop was geboden?’ En ook zelf mocht ik bij WNL Opiniemakers mijn verbazing uiten over dit onverantwoorde gedrag van valse hoop bieden. Het is ‘geklungel’ en het neigt naar onethisch gedrag. Hebben onze bewindvoerders wel door hoeveel schade zij aanrichten aan economie, mens en maatschappij?
Op basis van de ratio is de lockdown niet houdbaar
En ik blijf vriendelijk. Ik benadruk slechts dat op basis van ratio er een heel ander beleid mogelijk is. Dat doe ik al sinds maart 2020. En waar er in maart en april 2020 nog enig begrip was voor de ‘intelligente lockdown’, is dat begrip inmiddels echt wel weg. Sterker nog: met de continuering en de steeds verdere verzwaring van de lockdown én het niet versoepelen van de maatregelen, wordt de situatie alleen maar erger. Niet alleen qua schade aan de maatschappij. Maar ook qua schade aan de gezondheid van de mensen. Lockdowns leiden tot méér gezondheidsschade, tot méér overlijdens en tot overvolle ziekenhuizen. Een grote versoepeling, of zelfs het volledig opheffen van de lockdown, leidt dus tot minder positief getesten, minder ziekenhuisopnamen en minder overlijdens.
Lockdowns zijn juist NIET op wetenschap gebaseerd
Want lockdowns werken niet. Deze zijn ineffectief en meestal nog dodelijker dan het virus zelf. Dat blijkt onder andere uit deze 32 studies, maar ook uit deze drie studies van onder andere The Lancet. Daarbij is deze zeer recente studie van Stanford University ook nog eens peer reviewed. Ook zijn er bijvoorbeeld al zestien Amerikaanse staten die de lockdown beëindigd hebben. Met fantastische resultaten. Namelijk minder positief geteste mensen en minder sterfgevallen. De winkels en horeca, en al helemaal de terrassen, kunnen dus gewoon open. 0,7% van de ‘besmettingen’ is te herleiden tot winkelbezoek (volgens RIVM). Niet meer dan dat. En buiten is het nagenoeg onmogelijk om dat virus over te dragen.
Er is dus al veel over geschreven. Ook door mijzelf. In januari jl. bijvoorbeeld in dit uitstekend gelezen blog. En in maart in dit (ook zeer goed gelezen) artikel.
De bronnen betreffen wetenschappelijke, vaak peer reviewed artikelen. En daarbij ben ik ook groot bewonderaar van The Great Barrington Declaration. Dat zijn epidemiologen van Oxford, Stanford en Harvard, die vele malen hoger aangeschreven staan dan de leden van ons OMT of de medewerkers van het RIVM.
The Great Barrington Declaration: topepidemiologen die einde lockdown bepleiten
The Great Barrington Declaration vormt tevens de onderbouwing voor het einde van de lockdown in die zestien Amerikaanse staten. En het succes daarvan bewijst hun gelijk. De epidemiologen van The Great Barrington Declaration hebben een methode gevonden die snel leidt tot ontsnapping aan de door overheden zelf gecreëerde crisis van onnodige coronamaatregelen. Ze worden gesteund door meer dan 55.000 medici en medische wetenschappers. Lockdowns zijn onwetenschappelijk. Eenieder die zich beroept op wetenschap en dat gebruikt als onderbouwing om ons nog langer thuis te houden, bedient zich dus juist niet van wetenschappelijke argumenten. Het is pseudo wetenschap. En politici die zich hierop beroepen voeren een incorrect en inconsistent beleid uit dat juist tot meer ellende leidt.
Hoe los je het wél op?
Ik heb er al eerder over geschreven. In het kort:
- Ventilatie helpt, net als vroegtijdige medicatie (Ivermectine bijvoorbeeld).
- Risicogroepen -ouderen, mensen met onderliggend lijden en dikke mannen vanaf een jaar of 60- moet je beschermen én deze als eerste vaccineren op basis van vrijwilligheid. Je kunt deze mensen wél, mits voorzichtig, bezoeken.
- Als je verder juist vaak de deur uit gaat en alleen binnen blijft bij ‘symptomen’ (want alleen dan ben je besmettelijk volgens dit peer reviewed artikel in Nature) ben je er in feite al.
En verder:
- Opschalen, ook qua verpleegkundig personeel, van de ziekenhuiscapaciteit is een must.
- Test alleen iemand bij symptomen.
En natuurlijk moeten avondklok en spoedwet worden opgeheven. En zal het demonstratierecht dienen te worden hersteld. Ook zal de politie weer onze beste vriend moeten worden.
En hoezo niet nu versoepelen?
De belangrijkste reden betreft de ‘derde golf’. Maar er is helemaal geen derde golf. Er is alleen een tweede golf die je beter kunt betitelen als ‘een langgerekte licht glooiende heuvel met ups and downs die iets langer en hoger is dan bij een streng griepseizoen’. Wij zitten dus eigenlijk in het staartje van die tweede golf. Want zodra de lente doorbreekt is het gedaan met veel van die positieve testen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. En over het laatste gesproken: er zijn nu al heel weinig sterfgevallen, deze nemen sinds januari al dramatisch en continu af.
En die derde golf in het najaar? Die komt er niet. Of hooguit zal deze gering van omvang zijn. Het virus is een seizoensvirus en is al voor een groot deel uitgewoed met volgens het RIVM meer dan zes miljoen mensen in Nederland die het virus al hebben gehad. En als de risicogroep grotendeels al gevaccineerd is van de zomer, zal COVID geen grote belasting meer vormen van onze ziekenhuizen. We kunnen dus gewoon open. En dan niet alleen de winkels en de horeca. Nee, ook de scholen, universiteiten, de evenementenbranche, de sportscholen, de markten, et cetera. Alles kan open. En dat zal tot geen overbelasting van de ziekenhuizen leiden. Integendeel.
Het komt ook helemaal goed met de winkels en de horeca
Dat schreef ik ook al op 29 maart jl. op dit medium. Want ‘winkelen en uitgaan’ vormen de favoriete tijdsbestedingen van veel mensen. Maar dan moeten de winkels en horeca wel weer open kunnen. Dan gaan retail en horeca ook meteen weer bloeien. Sneller dan eenieder voor mogelijk houdt. Doemdenkers krijgen geen gelijk. De COVID-maatregelen zijn eindig. En mensen zijn veerkrachtig. Zij gaan namelijk weer consumeren. Winkeliers en horeca-uitbaters gaan daarvan profiteren. Net als vastgoedeigenaren. Het oude normaal is sneller terug dan menigeen denkt.
Daarbij heeft ongeveer de helft van de mensen de aankopen in de stenen winkel uitgesteld totdat deze weer open kan.
Ik zie dan ook geen spookbeeld voor me van nog meer leegstand als de winkels binnenkort weer open gaan. Je zag het afgelopen zomer al. Mensen hadden het winkelen en de horeca gemist en gingen weer enthousiast consumeren. Niet online, maar in de winkelstraat. Juist in de winkelstraat.
Er komt een periode aan van grote bloei, the 'roaring twenties'
Corona zal verdwijnen, of beter: corona zal binnenkort niet meer voor een overbelasting van de ziekenhuizen zorgen. Veel mensen willen winkelen. Ze willen leuke dingen doen met elkaar. Zoals consumeren in winkelstraten en hapjes en drankjes gebruiken in de horeca. Geen webwinkel kan dat plezier vervangen.
Open de winkel, lange kassabon
Echte omzet wordt pas gehaald als klanten meer dan één product kopen. Dan is er sprake van een lange kassabon. Men komt voor één specifiek product. Maar uiteindelijk rekent de klant misschien wel tien producten af. Omdat deze verleid wordt tot ‘grabbelen en graaien’. Bij alleen een afspraakfunctie red je dat niet, zo’n lange kassabon. De essentie (én de ‘fun’) van de fysieke retail betreft het behalen van zo’n lange kassabon. En deze ‘kunst’ van het retailen wordt teniet gedaan als er alleen maar een afspraakfunctie is. Zonder lange kassabon is de retail gedoemd te sterven.
Open de horeca
En uiteraard: open de horeca ook. Mensen snakken om uit eten te gaan en om een drankje te nuttigen met andere mensen. Daarbij vinden mensen het leuk om naar een bepaalde plek te komen. Of dat nu een hapje, een drankje of het kopen van een product betreft: het is in wezen dezelfde activiteit. Met een jeukwoord ook wel ‘blurring’ geheten.
Open alles
En verder, open alles uiteraard. Dat zal goed gaan. Of in ieder geval beter dan dat de lockdown gehandhaafd blijft. Ik hoop dat dit blog nog meer mensen ervan overtuigt dat het volledig openen van de maatschappij een verantwoorde keuze is.
______________________________________________
*) Hans van Tellingen is sociaal-geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in De Ondernemer, in EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken, OpinieZ en anderen.
Deel deze pagina
Nieuwste artikelen
Parkeerbeleid en emissievrije zones: De gevolgen voor Amersfoortse ondernemers
Bron: Amersfoort voor Vrijheid. "Parkeerbeleid en emissievrije…
Nederland is planologen-moe
Bron: Stadszaken.nl Mijn nieuwe column op Stadszaken.nl: "Nederland is overgereguleerd. Zeker als het gaat…
‘Place to buy' belangrijker dan 'place to be’
Bron: MarketingTribune Een binnenstad is een vitale…
In het nieuws
Betaald parkeren in geheel Amstelveen is slecht idee
Bron: Amstelveens Nieuwsblad ‘Betaald parkeren in geheel Amstelveen…
Hoe kunnen al die kappers rondkomen? ‘Dat het niet deugt, merk je waarschijnlijk wel aan de prijs’
Bron: AD Interview met het Algemeen Dagblad. "Het is tegenwoordig een eitje om een…
De stenen winkel staat als een huis
Bron: HP/De Tijd Groot interview gehad met HP/De Tijd…